Ujedinili se sindikati ljekara iz FBiH i RS-a

CategoriesArhiv novosti

U Tuzli je 21.03.2018. godine održan sastanak predstavnika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH i Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

Na ovom zajedničkom, kako su ga mnogi nazvali, historijskom sastanku, dogovoren je plan i program zajedničkog djelovanja za naredne godine, kako bi se ostvario boljitak u ljekarskoj profesiji.

“Prepoznali smo zajedničke boljke i prepreke, definisali smo ljude i organizacije koji ne žele da mi uspijemo u našim ciljevima, a to je da sačuvamo našu struku, povećamo broj članova u sindikatima i poboljšamo status ljekarske profesije u BiH, kako bi se spriječio odlazak naših mladih i vrsnih ljekara. Ljekari u BiH su patriote, ali i mazohisti jer kompletne zdravstvene sisteme drže na svojim leđima. Ljekari u RS-u su u nepovoljnijem položaju, dok su se u FBiH izborili za određene boljitke u socio-ekonomskom statusu. Mi u RS-u smo daleko od toga, ali zajedničkim nastupom možemo to ostvariti”, istakao je prim. dr. Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

Kako je istakao Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, dva sindikata udružila su se putem memoranduma.

“Sve ovo radimo zbog zajedničkog djelovanja, kako u svijetu tako i na području BiH. U našoj državi radi se o vladama i ministarstvima koja donose odluke. Mi želimo da u toku ove godine napravimo plan koji će rezultirati ujedinjenjem. To je naš strateški interes, jer sindikati unutar entiteta ne mogu uraditi mnogo na rješavanju postojećih problema”, rekao je Rifat Rijad Zaid.

Admir Suljić, potpredsjednik Strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH je kazao da su sindikati došli do rješenja, a to je da zajedničkim djelovanjem mogu biti jači na državnom nivou.

“To ujedinjenje je zapravo šansa da, prema međunarodnim faktorima koji imaju utjecaja na nas, nastupimo jedinstveno. Mi želimo da preuzmemo stvari u svoje ruke, tj. da odlučujemo o svom statusu, što ranije nije bio slučaj jer su o tome odlučivali drugi”, dodao je Suljić.

Tekst preuzet sa: klix.ba

About the author

Komentariši