PROTESTI Sarajevo, 11.05.2019. godine

CategoriesArhiv novosti

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH odlukom UO od 25.04.2019. godine zakazao je protestni skup svih članova sindikata za 11.05.2019. godine ( subota) s početkom u 12:00.

Protestni skup će početi na Trgu BiH ( Marijin Dvor), a završiti ispred Parlamenta FBiH ( Obala Maka Dizdara-Skenderija), na koji ćemo doći šetnjom kroz centar Sarajeva. Nadležni MUP KS je obaviješten i imamo njihovu dozvolu. Savez je angažovao redarsku službu ovlaštene zaštitarske agencije, tako da je sve spremno za taj dan.

Taj dan ćemo biti u bijelim majicama, košuljama, odijelima, haljinama… na kojima ćemo nalijepiti prigodan bedž koji je pripremio Savez, skupa sa transparentima.

Ovom prilikom u svojstvu predsjednika UO Saveza želim da se i na ovaj način obratim svakom našem članu kako bi se svi mi tog 11.05.2019. godine okupili u što većem broju.

Svima nam je poznato šta je ovaj sindikat uradio u proteklom periodu i ovdje ne želim to ponavljati. Dovoljno je reći da 4400 doktora sve ove godine misli, radi, bori se, diše… svi kao jedan.

Ali želim da naglasim šta je to što nas je čekalo i čeka u narednom periodu. Šta su nam planovi, namjere, dogovori… Šta su nam naši zajednički snovi, koji će postati stvarnost. Šta nam to ovisi od toga na koji način  ćemo uspjeti zadržati postojeća prava, uvećati ih i postići da uvijek i zauvijek ostanemo reprezenti doktorskih zahtjeva.

Protesti su samo jedan korak ka tom cilju. Ali  nezaobilazan i korak koji pokazuje da li smo jedno i da li smo snažni kao što mislimo, govorimo, izgledamo.

 

Jesmo!

 

Ova godina treba biti definitivni kraj svim nastojanjima da se doktori ućutkaju, ponize, natjeraju da šute i trpe dok im drugi odlučuju o sudbini i njihovom dostojanstvu.

Ova godina je trebala da bude najbolja u kreiranju boljeg okruženja, ne samo za doktore, već i za pacijente i sve druge.

Da, baš ova godina je trebala… i morat će biti najbolja za naš sindikat.

Ali da bi to bila, mi moramo uzvratiti na pravi način na sve napade, koji su sinhrono i ne slučajno krenuli baš s početkom ove godine.

Poništenje reprezentativnosti avezu u istom danu kad i Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije KS, a nešto ranije i Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije TK, rekao bih kordinirani napadi ,,poluljudi“ iz rukovodstva Nezavisnog sindikata uposlenih u zdravstvu, zatim pojedinih vlada i ministarstava, potom nekih direktora zdravstvenih ustanova i ostalih aktera naše stvarnosti su nam tačno pokazali ko je i zašto protiv nas. Razlog nije bitan, bitna je posljedica, a posljedica je da nam se oduzme pravo na postojanje kao sindikata doktora, pravo na zastupanje, pravo na ugovore po našoj mjeri, pravo na dostojanstvo, i sve to od strane onih koji nam u lice traže i mole za pomoć, a iza leđa nam pripremaju sve najgore.

I upravo ovih dana smo svjedoci kako pojedine kantonalne/županijske vlade, valjda ,,ohrabrene“ poništenjem Federalne reprezentativnosti, nude potpisivanje novih kolektivnih ugovora sa značajno umanjenim pravima u odnosu na dosadašnja koja smo ostvarili. Pri tome navode kako je i to puno i kako doktori i nemaju pravo na svoj kolektivni ugovor!!??

Doktori nemaju pravo?

Sve na ovom svijetu ćemo učiniti samo da bi tim i takvim dokazali kako imamo i možemo, kako smijemo i hoćemo i kako nas niko i ništa neće zaustaviti.

Nije do sada, neće ni od sada.

Moramo biti svjesni da svi oni koji bi da iskoriste priliku i umanje prava doktorima, ili čak potpuno ostave bez svojih prava, nisu niti jaki, niti istrajni. Oni su samo prolazna kategorija koja će  jednom biti jučer, ali šteta koju proizvode je danas i mi moramo imati odgovor,  jak odgovor.

U stvarnosti oni gledaju i čekaju na nas, kako bi procijenili šta mogu (smiju) uraditi.  Riječ je isključivo o nama, našoj snazi i istrajnosti.

Zato im spremamo odgovor.

A počet će tog 11.05.2019. godine u Sarajevu, baš na Trgu BiH, gdje moramo pokazati snagu i jedinstvo, gdje moramo najaviti istrajnost i pokazati da nam je dostojanstvo najvažnije na svijetu. Gdje će nas biti stotine ili hiljade, ali kao jedno.

Gdje ćemo pokazati da bez reprezentativnosti Saveza nemamo ništa, da bez reprezentativnosti Strukovnog sindikata doktora medicine  i stomatologije KS i TK nismo i nikada nećemo biti potpuni.

Da bez kolektivnog ugovora za kolege u ŽZH nismo završili i nećemo stati.

Da nikada nećemo odustati od kolega u USK, ni po koju cijenu, i da je prijedlog kojim se umanjuju naša dosadašnja prava ništa drugo nego provokacija koja će izazvati našu reakciju tako da zahtijevamo komplet ostavku te i takve vlade.

Da ako se vlada ŽP ( Bos. Posavina) ne udostoji da odmah pozove i naš sindikat na pregovore, da će to biti jasan signal da nas ta vlada ne želi kao sagovornika. Naš stav spram njih će biti isti i to ćemo zahtijevati.

Da čekamo potpuno ispunjenje naših kolektivnih ugovora u Hercegovini, Livnu,Goraždu i da tu ne smije i neće biti odlaganja. Ni po koju cijenu nećemo pristati na to.

Da u srednjoj Bosni i Zenčko-dobojskom kantonu čekamo završetak novog kolektivnog ugovora, koji mora uvažiti naše stavove, a kompromis može postojati samo uz uvažavanje našeg sindikata.

 

Sve ovo i još puno toga ovisi i o tome kako ćemo se predstaviti i hoćemo li pokazati snagu na protestima u Sarajevu. Protestima kojima zahtijevamo samo vračanje nasilno oduzete reprezentativnosti, koja nam omogućava da potpisujemo kolektivne ugovore, bez kojih praktično ne postojimo.

Zato sve naše članove u svim kantonima/županijama pozivam da se u što većem broju odazovu na poziv za proteste. Organiziranje prijevoza vode naši predsjednici po kantonima/županijama, a vaše je da im se javite.

Proteste kojima najavljujemo da nikada nećemo pristati da nas se zaobiđe, a sve u zdravstvenom sistemu ovisi o nama, proteste u kojima glasno kažemo da je put kojim idu oni koji donose odluke potpuno pogrešan i da ne vodi nigdje.

Protesti na kojima jasno pokažemo pravac koji je jedini mogući da se krećemo svi zajedno, na dobrobit svih nas.

 

Ovo shvatite kao borbu koja nije prestala nikada, od prvog dana nastanka našeg sindikata. Ali ovaj put pokazujemo i kroz proteste zajedničku snagu, kao nikada do sada. Jer osjećamo i znamo da je ova godina presudna, godina u kojoj ćemo ovo riješiti na pravi način i zauvijek.

Ili nećemo nikad.

Odgovor ovisi jedino o nama samima.

Velikim zalaganjem svih članova Sindikata smo postigli  sve ovo do sada i uopšte priliku da sve što slijedi bit će rezultat isključivo našeg zalaganja. Ništa i niko nam neće omogućiti prava bez našeg zalaganja. Tako je bilo ranije, tako će biti i u vremenu koje dolazi.

Protesti, generalni štrajk, potpuna paraliza zdravstvenog sistema koji kreira nepravdu spram doktora… Sve što bude trebalo, ali odustati nećemo. Ni pod kojim uslovima, osim onih koje mi dogovorimo za sve doktore medicine i stomatologije u FBiH.

Jednom smo to postigli i povratka nema nazad.

Na kraju, želim i ovako vas zamoliti da jedan dan u svom životu odvojite za sindikat i neka taj dan bude baš 11.05.2019. godine

 

Kao i do sada, jedno i zajedno.

 

Nastavljamo.

 

Dr. Rifat Rijad Zaid

Predsjednik SSSDMiSFBiH

About the author